Για τη διατήρηση της γαρδένιας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Προσέξτε την υψηλή θερμοκρασία και την ξερή ατμόσφαιρα. Και τα 2 μπορούν να κάνουν τα φυτά να υποφέρουν. Τα φύλλα της πρέπει να ραντίζονται τακτικά και να ξεπλένονται από τις σκόνες νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Πρέπει να ποτίζεται συχνότερα το καλοκαίρι και πολύ λίγο το χειμώνα. Το νερό που ποτίζεται δεν πρέπει να περιέχει πολλά άλατα. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να βλάψει το φυτό. Κάθε 10 – 15 μέρες βάλτε της θειικό ή χηλικό σίδηρο. Bάλτε υδατοδιαλυτό λίπασμα κατάλληλο για οξύφυλλα, τηρώντας σχολαστικά τις οδηγίες της ετικέτας. Προσοχή, μην υπερβάλλετε! Θα την δείτε, για λίγο, να πηγαίνει πιο καλά απ’ ότι συνήθως, αλλά πολύ σύντομα τα φύλλα της θα καίγονται στην άκρη και τα μπουμπούκια θα αρχίσουν να μαυρίζουν και να πέφτουν.
Προσοχή μην βάζετε κοπριά στη γαρδένια! Μειώνει την οξύτητα και θα την δείτε γρήγορα να αρχίζει τη γκρίνια…
Οι σημαντικότεροι εχθροί της γαρδένιας είναι οι αλευρώδεις, τα κοκκοειδή και οι τετράνυχοι. Όσον αφορά τις ασθένειες μπορεί να προσβληθεί από καρκίνο αλλά και από βακτηριακή στιγμάτωση. Επίσης η γαρδένια μπορεί να προσβληθεί και από νηματώδεις.
Προσοχή να μην κολυμπάει στο πιατάκι της: φροντίστε οι τρύπες της γλάστρας να στραγγίζουν χωρίς εμπόδια.
Φροντίστε να μην την βλέπει απ’ ευθείας ο ήλιος. Διαλέξτε θέση με έμμεσο φως που δεν τη πιάνουν ρεύματα αέρα.
Κατάλληλα χώματα για την γαρδένια είναι τα φυτοχώματα, όπως καστανόχωμα και αργιλόχωμα ή ξανθιά τύρφη η οποία προστίθεται και σαν βελτιωτικό στράγγισης. Το καλύτερο χώμα για τη γαρδένια είναι το καστανόχωμα, ενώ αποφεύγουμε την κοπριά διότι ανεβάζει το ph του εδάφους.
Όπως όλα τα ανθοφόρα οξύφυλλα φυτά, (γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες, αζαλέες, ροδόδενδρα), υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις σε Κάλιο για την ανάπτυξη του φυλλώματος.